EU & WBs / Albania Energy Market Updates

EU & WBs / Albania Energy Market Updates

Presentation of Albanian Centre for Energy Regulation and Conservation - ACERC

ACERC is a think tank centre with focus in Albania energy market and its integration on 8th Regional Area & EU IEM. The ACERC mission aim to provide a qualified contribution to the promotion of the liberalization and the effective integration as well as the efficient use of energy resources.

ACERC main activities profiles briefly consists in the release reports, articles and periodicals. In cooperation also with collaborates the offering of the activities that support capacity building of market actors, such as national and regional seminars, trainings and conferences. Initiatives completed by advocating in the energy sector promoting a forum called in Albanian School of Regulation.

For more visit us at the Official Website of Acerc | Albanian Energy Market - AEM Group in LinkedIn

The Paris Conference # COP21 Climate Summit, UNFoundation, 01 December 2015 (text in Albanian)

AEM Updates 2015Posted by Adv. Lorenc Gordani, PhD Tue, December 01, 2015 11:44:31

Konferenca e Parisit - Samiti i Klimës #COP21

Nga 30 Nëntor deri 11 Dhjetor, përfaqësues nga më shumë se 190 vende mblidhen në një konferencë të Kombeve të Bashkuara në Paris për të arritur një marrëveshje të re globale të klimës. Mobilizimi për veprime të fuqishme, për të trajtuar kërcënimin nga ndryshimi i klimës ka qenë prioritet i lartë për Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së Ban Ki-Moon, që nga dita që ai mori detyrën 9 vjet më parë.

Veprimi në Paris mund të jetë një pikë kthese në këtë luftë - një pikë kthese drejt një bote më të mirë për të gjithë ne. Këtu janë pesë arsye pse kjo Konferencë ka rëndësi:

1. Shkenca është e qartë: Ndryshimi i klimës është e vërtetë, dhe ne kemi nevojë për të vepruar. Shkencëtarët tani janë më të sigurt se kurrë, se ndryshimi i klimës është i vërtetë; ajo është shkaktuar nga aktivitetet njerëzore - sidomos përdorimi i lëndëve djegëse fosile, si qymyri, nafta, dhe gazit; dhe kjo tashmë ndikon në njerëzit në mbarë botën, dhe e kemi parë nga rritja e nivelit të detit deri në ngjarjet më ekstreme të motit.

Shkenca flet qartë, pa veprim rreziqet do të vazhdojnë të rriten.
Konferenca në Paris është një mundësi qartazi "nuk mund ta humbim", për të mobilizuar veprime më të mëdha për të përmbushur këtë sfidë.

2. Zhvillimi i qëndrueshëm është e mundur vetëm me veprimin e klimës.
Ndryshimet klimatike tashmë është duke u ndjerë në mbarë botën, dhe ajo kërcënon për të ndrequr arritjet që kemi bërë kundër varfërisë. Të varfëritë midis nesh, të cilët kanë kontribuar më së paku për këtë problem, janë dëmtuar më shumë nga ndryshimet klimatike, e cila paraqet rrezik për shëndetin e tyre, sigurinë, dhe jetesën.

Në shtator, udhëheqësit e botës u mblodhën në Kombet e Bashkuara për të miratuar një seri të re të Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm për vitin 2030. Për të realizuar këto qëllime dhe për të krijuar një botë me mundësi për të gjithë, ne duhet të adresojnë me kërcënimin e ndryshimit të klimës. Ajrit të pastër, ujë të pastër, siguria e ushqimit, parandalimin e sëmundjes, dhe aftësinë për të jetuar në mënyrë të sigurte në shtëpitë tona janë objektiva që kanë rëndësi për të gjithë ne - dhe ne vetëm do të arrijmë ata në qoftë se ne veprojmë në ndryshimin e klimës.

3. Tani është koha për të lëvizur nga fjalët në veprim.
Kjo Konferencë do të jetë e ndryshme nga ato të mëparshme. Gjithkush - çdo vend dhe çdo sektor - është duke u kërkuar të bashkohet me përpjekjet kundër ndryshimeve klimatike. Deri më sot, 175 vende që përfaqësojnë më shumë se 90% të emetimeve të gazrave serrë globale kanë paraqitur plane veprimi kombëtare për të luftuar ndryshimin e klimës. Konferenca në Paris do të jetë bazë për nisjen e një veprimi të fortë në vitet dhe dekadat që do të vijnë.

4. Konferenca është mobilizuar njerëzit në të gjithë sektorët dhe në të gjithë botën.
Sfidat e Klimës nuk mund të zgjidhen nga vetëm nga qeveritë. Çdo sektor, çdo komunitet, dhe çdo person ka një rol për të luajtur .

5. Ne kemi zgjidhje; tani është koha për të vendosur për to. Zgjidhjet ekzistojnë që krijojnë hapësira për çdo person dhe çdo sektor për të vepruar.
Nga kursimi i energjisë për zgjerimin e përdorimit të energjisë së pastër, ne kemi teknologjitë dhe mjetet për të lëvizur në një të ardhme të pastër dhe të përballueshme të energjisë. Konferenca e Parisit mund të bëjë të qartë se energjia e pastër është energjia e së nesërmes , duke nxitur angazhim më të madh te sektori privat dhe vendet e inkurajuara, për të përshpejtuar kalimin e tyre për një të ardhme më të ulët të karbonit.

Ky është një moment kritik për njerëzit dhe planetin, dhe ne kemi nevojë për të gjithë, për t’u përfshirë.  • Comments(0)//updates.albaniaenergy.org/#post368