EU & WBs / Albania Energy Events

EU & WBs / Albania Energy Events

Presentation of Albanian Centre for Energy Regulation and Conservation - ACERC

Acerc is a think tank centre with a focus on the Albania energy market and its integration in Regional & IEM. The Acerc mission based on the in-depth knowledge of EU and Regional Energy Law and Policy and strives to provide aqualified contribution to the promotion of the liberalization and effective integration as well as efficient use of energy resources.

Acerc main activities consists in build-up collaboration and support to market players in the market researches such as the release of reports, articles and periodicals. Activity accompanied with the offering of the support in capacity building through national and regional seminars, trainings and conferences. Initiatives aims to enable in advocating in the energy sector promoting a forum called in Albanian School of Regulation.

For more visit us at the Official Website of Acerc | Albanian Energy Market - AEM Group in LinkedIn

Press conference: Against drilling for oil in the protected area of Narta (note in Albanian)

AEE Updates September 2015Posted by Adv. Lorenc Gordani, PhD Thu, October 01, 2015 16:53:54
Qeveria ka miratuar ne Korrik 2015, shpimin e nje pusi per nafte ne Lagunen e Nartes e cila per shkak te vlerave te larta natyrore eshte shpallur zone e mbrojtur qe ne vitin 2004.

Procedura vendimarrse per kete projekt ka qene formale dhe jo transparente.Vendimi nuk eshte marre ne perputhje me kuadrin ligjor te zonave te mbrojtura, biodiversitetit si dhe Konventat nderkombetare ku Shqiperia ben pjese.

Projekti rrezikon ta ktheje kete zone te brishte natyrore ne nje fushe per nxjerrjen e naftes duke u shqeruar me demtim te rende te habitateve dhe biodiversitetit te zones. Vendimi nuk perkon me angazhimet e Shqiperise ne kuader te procesit te Integrimit Europian dhe mbeshtetjes kane dhene donatoret e huaj perkatesisht per Lagunen e Nartes dhe institucionet e mjedisit.

Ju mirpresim per detaje te tjera dhe diksutimin per kete vendim kontradiktor.

Per me shume ne kete link.

  • Comments(0)//events.albaniaenergy.org/#post54

Only Few Days Left to Register | Budapest Energy Charter Forum - 7 October 2015

AEE Updates September 2015Posted by Adv. Lorenc Gordani, PhD Tue, September 29, 2015 12:36:22

Dear,

We warmly invite you to participate in the Budapest Energy Charter Forum, which will take place on Wednesday 7 October 2015. The Forum is organised by the Energy Charter Secretariat and the Ministry of National Development of Hungary.

The Forum, entitled “Securing Energy Flows – Energy Union and Beyond”, will focus on the proposed Energy Union and its impact for the European Union and its external partners, on natural gas markets and cross-border transport and transit as well as legal frameworks in regional electricity cooperation.

It will thus provide a platform to promote a reliable and secure cross-border transit of energy through various legal frameworks and instruments to address the most salient challenges stemming from cross-border energy flows. The Forum will address the growing interdependency and integration of the energy markets and the importance of ensuring cross-border and transit flows of energy.

The discussions will revolve around three main sessions on:

• Energy Union: what it means for the EU and external partners;

• Natural Gas Markets: cross-border transport and transit; and

• Regional Electricity Cooperation: legal framework.

The Forum will take place at Pesti Vigadó 2., Vigadó tér, Budapest 1051, Hungary.

The language of the Forum will be English without interpretation.

Participation is free of charge and by registration only and will be limited to 100 people. Please note that the registration deadline is 5 October 2015.

Practical information

If you require support for a Schengen entry visa, please consult the ‘Logistical Note’ on the Forum website, where you can find all necessary information.

For more information on the Budapest Energy Charter Forum, please contact the Forum organisers Szilvia Anna Tóth or Martin Minárik.  • Comments(0)//events.albaniaenergy.org/#post53

Invitation to participate in the second edition of ItaliaRestartsUp - Milan 22-23 October 2015 (Note in Albanian)

AEE Updates September 2015Posted by Adv. Lorenc Gordani, PhD Tue, September 29, 2015 11:48:37

Ftese pjesëmarrje ne edicionin e dytë të ItaliaRestartsUp - Milano 22-23 Tetor 2015

Te nderuar,

Kemi kënaqësinë t'Ju njoftojmë se Agjencia ICE në bashkëpunim me Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik dhe SMAU Milano ka nisur edicionin e dytë të ItaliaRestartsUp i cili zhvillohet nga data 22 deri me date 23 Tetor 2015. Ky event është konceptuar si një pikë takimi mes firmave startup italiane, investitorëve apo agjencive mbështetëse, me investitorët e huaj.

Profili i pjesëmarrësve te huaj është përqendruar drejt atyre te cilet kane ndermarre apo parashikojne te ndermarrin nje eskpansion investimesh jashtë vendeve te tyre te origjines.

Gjate edicionit te shkuar morën pjese mbi 65 kompani italiane start up dhe 50 investitorë të huaj nga 23 vende te botes nga te cilët si pjesëmarrës shqiptar ishte kompania Cacttus shpk.

Boca e programit është ende ne përpunim dhe do te jete nen kujdesin tone tua komunikojmë sapo ajo te jete gati.

Te gjitha sesionet e eventit (konferenca, B2B etj)do te mbahen ne gjuhen angleze dhe nuk është parashikuar përkthimi simultan.

Shprehjet e interesit te shoqëruara nga nje profil i shkurter ne gjuhen angleze duhet te mberrijne ne adresen tone te e-mailit tirana@ice.it .

Kompanite shqiptare te interesuara duhet te kenë kete profil:

=> "Capital invested" (over 10 mln euro)

=> "Typical investment size" (over 500.000 euro)

=> "Sectors" (last edition were digital and media, other software and electronics, life sciences, clean technologies, tourism)

=> "Preferred stage of development" (expansion o late stage)

=> "Are you interested in investing in Italy?" (yes o maybe)

Ne pritje te shprehjeve Tuaja te interesit, përcjellim përshëndetjet tona me te mira.

ICE - Agjencia Tirana  • Comments(0)//events.albaniaenergy.org/#post52

Invitation: Presentation Model Energy for Albania (Promotion of energy model 2050 SEE)

AEE Updates September 2015Posted by Adv. Lorenc Gordani, PhD Mon, September 28, 2015 14:11:03


E nderuar / I nderuar

Qendra Mjedisore EDEN, Qendra Grupimi Ekolëvizja dhe Delegacioni i Bashkimit Europian në Shqipëri, kanë nderin t’iu ftojnë në takimin për paraqitjen e “Modelit të energjisë –Llogaritësi 2050 i Shqipërisë”.

Aktiviteti do të zhvillohet ditën e mërkurë, 30 shtator 2015, nga ora 9:00 deri në orën 12:00, në ambientet e Tirana International Hotel, salla e konferencës Abret. Takimi zhvillohet si pjesë e projektit “Politika të Qëndrueshme Energjetike në Evropën Jug-Lindore”, një prej Marrëveshjeve të Partneritetit në Zbatim, financuara në kuadër të Instrumentit të Shoqërisë Civile (CSF) dhe menaxhuar nga Njësia D5.

Takimi për paraqitjen e Llogaritësit 2050, është një vijimësi e paraqitjes zyrtare që i është bërë modelit në 17 qershor 2015 në Bruksel, gjatë Javës së Qëndrueshmërisë së Energjisë, aktivitet i Komisionit Evropian.

Gjatë takimit paraqitës në Shqipëri, do të prezantohet Llogaritësi 2050, i cili është një mjet që mundëson përdoruesit, të depërtojnë sa më mirë në botën e energjisë, të informojë dhe të aftësojë publikun për të zhvilluar debate sa më logjike në lidhje me sektorin e energjisë, të mundësojë vendimmarrësit për të eksploruar rrugë të ndryshme që mund të ndjekin në të ardhmen për të promovuar një bashkëpunim efektiv ndërmjet shoqërisë civile dhe institucioneve qeveritare për politikat e energjisë.

Skenarët e energjisë që do të prezantohen në këtë takim, tregojnë që synimet për të zvogëluar gazet serë janë të mundshme si në nivel shteti dhe në nivel rajoni. Takimi do të krijojë mundësinë e debateve në nivel politikash në lidhje me synimet e Bashkimit Evropian për 2050 për zvogëlimin e gazeve serë dhe do të promovojë një sistem energjie më të qëndrueshëm në Evropën Juglindore, i cili do të jetë në të njëjtën linjë me politikat e Bashkimit Evropian dhe synimet e përcaktuara nga rrugëtimi drejt një ekonomie me karbon më të ulët në 2050.

Për me shume informacione rreth aktivitetit dhe për te konfirmuar pjesëmarrjen tuaj ju lutem komunikoni ne numrin e telefonit: +355 4 222 7615 ose në adresën e e-mail lira.hakani@eden-al.org  • Comments(0)//events.albaniaenergy.org/#post51

Kish INVEX 2015, Investment Summit and Exhibition in Iran, 9th- 12th November 2015 in Kish Island

AEE Updates September 2015Posted by Adv. Lorenc Gordani, PhD Sat, September 26, 2015 16:31:04

With the support of Iranian government, Open Iran group and BTK is organising 7th International Summit and Exhibition for Presenting Iran's Investment Opportunities and 2nd Kish International Summit and Exhibition for Stock Exchange, Banking, Insurance and Privatisation on 9th- 12th November 2015 in Kish Island.

Kish INVEX will be an opportunity for central governments, mayors of various counties and Free Zone officials to present their “ready-to-invest” projects and various investment opportunities in the fields of Energy, Construction, Mining, Infrastructure, ICT, Agriculture, Housing and Urban Planning and Travel and Tourism. It will also be a great platform for domestic and foreign companies to be presented with investment opportunities and get familiar with banking, insurance and privatisation issues and trends of stock exchange and to network with those who share the same vision for doing business in Iran.

The Summit is listed and will be held in Kish International Convention Center and the Exhibition will be at Kish International Exhibition Center, both are world class centres.

Please note that organisers are looking for sponsors from Bronze to Platinum level, One Automotive Partner, One Telecom Partner, One Postal and Career partner, One Insurance Partner, One Banking Partner, 3 Airline Partners, a number of Media Partners. In addition, individual passes can be issued as well for those who simply wish to attend. Please revert to Sponsorship Packages for full details.

For more information concerning the topics, programme and last year’s event highlights visit www.kishinvex.com. This year’s programme is detailed in Kish INVEX 2015 Brochure.

Members will receive 10% discount on delegate rates for this event. Please get in touch at info@the-mea.co.uk to make use of this.

Anita Papp

International Development

Open Iran Ltd.

Number 6, Esfand Road, 9th Street, Simaye Iran , West Town, Tehran, Iran
Tel: 22351161, 22351171
Info@open-iran.com
www.open-iran.com  • Comments(0)//events.albaniaenergy.org/#post50

EU budget – making the most of every Euro, Monday, 21 September, 2015

AEE Updates September 2015Posted by Adv. Lorenc Gordani, PhD Fri, September 25, 2015 12:44:43

Top European economy and finance policy-makers will gather in Brussels tomorrow – 22 September - to discuss how EU money is to be spent most efficiently and deliver more in terms of growth, competitiveness and job creation.

The one-day conference "EU Budget focused on results" will bring together European Commission President Jean-Claude Juncker, Vice-Presidents Kristalina Georgieva and Maroš Šefčovič, representatives of European and national institutions, international organisations and experts with the aim to foster dialogue and pave the way for concrete actions.

The list of high profile speakers includes Wolfgang Schäuble, Germany's Federal Minister of Finance, Rachel Kyte, World Bank Group's Vice President and special envoy for climate change, Duarte Rodrigues, board member of the Portuguese Cohesion and Development Agency and Chair of the OECD working party on territorial indicators, and Kevin Cardiff, member of the European Court of Auditors.

The main objective of the event is to exchange views and opinions on topics which, following the financial crisis and the tight scrutiny of public expenditure, are of crucial importance to the EU. The conference will discuss where and how money is spent, and how to make the best possible use of every Euro in the EU Budget.

It will be an interactive event where all participants and citizens will be invited to ask questions, share comments and make suggestions through different online platforms. The three panel sessions will focus on the performance oriented budgeting, the key features of the EU budget's performance and how to further increase the value added by the EU Budget within and beyond the 2014-2020 multiannual financial framework. EU budget implications for agriculture, regional policy, employment and R&D will be discussed from a Commission and national perspective. Climate change will be another policy highlight.

Watch the livestream
Follow on social media  • Comments(0)//events.albaniaenergy.org/#post49

Evroenergie holds international conference, Agjencia e lajmeve ekonomia, 09/18/2015 (In Albanian)

AEE Updates September 2015Posted by Adv. Lorenc Gordani, PhD Sat, September 19, 2015 16:10:20

Evroenergie mban konferencë ndërkombëtare, Agjencia e lajmeve ekonomia, 18.09.2015


Duke konsideruar situatën e tanishme por edhe duke i pasur parasysh mundësitë për investime në sektorin energjisë të Evropës Juglindore, evroenegie L.L.C, me seli në Kosovë, për të katërtin vit me radhë, organizon konferencën ndërkombëtare Energy Market South East Europe 2015.

Kjo konferencë do të mbahet me datë 15 dhe 16 Tetor 2015 në Prishtinë dhe janë përfaqësuesit e kompanive më të fuqishme të sektorit të energjisë në Evropë, të cilët do të janë pjesëmarrës të konferencës.

Me këtë rast, pos trajtimit të problemeve dhe sfidave me të cilat ballafaqohet ky treg energjetik, edhe kërkimit të zgjidhjeve të përbashkëta, ata kanë mundësi të njihen për së afërmi edhe me potencialet për të investuar.

Kjo konferencë po ndodhë në një moment mjaft të rëndësishëm – kur edhe ka filluar implementimi i projekteve të mëdha energjetike, si edhe në fillimet eliberalizimit të tregut, ashtu si parashihet me Traktatin e Athinës, nënshkrues të të cilit janë edhe shtetet e Evropës Juglindore.

Temat që do të shtjellohën në këtë konferencë gjatë këtyre dy ditëve janë:

- Energjitë e ripërtëritshme dhe efiçienca e energjisë – Mundësitë dhe perspektivat e tregut energjetik të Evropës Juglindore

- Siguria e furnizimit me energji – Siguria furnizimit për tregun gazit dhe energjisë elektrike në Evropën Juglindore

- Liberalizimi i tregut energjetik – Tregjet e së nesërmes të energjisë në Evropën Juglindore – ku do të arrimë?

Krahas partnerit ekskluziv Konrad Adenauer Stiftung janë edhe disa kompani evropiane, të cilat e sponzorizojnë këtë konferencë, ndërsa pjesëmarrës, krahas përfaqësuesve të kompanive më të fuqishme të energjisë në Evropë, do të janë edhe folës dhe panelistë të nivelit më të lartë kombëtar e ndërkombëtar si: Ministri i Zhvillimit Ekonomik në Kosovë Blerand Stavileci, ish Zëvendës-Kancelari i Austrisë Dr. Erhard Busek dhe Ambasadorja Gjermane në Kosovë Angelika Viets, Andreas Pointvogl nga Energy Community.

Poashtu pjesëmarrjen e kanë paralajmëruar mbi 200 të interesuar dhe profesionist të fushës dhe biznese nga Kosova, Gjermania, Shqipëria, Maqedonia, Sllovenia, Bullgaria, Austria, Bosnja e Hercegovina, Kroacia, etj.

Pjesë e konferencës do të jetë edhe një panair shoqërues, ku kompani të ndryshme prodhuese dhe shërbyese do të prezantojnë ofertën e tyre.

Këtu u ofrohet mundësia të interesuarve të nijhen me kompani dhe organizata prestigjioze të sektorit të energjisë, siç janë: Konrad Adenauer Stiftung, SIV.AG, BiLFINGER, KISTERS AG, KFW, Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft, ExpoCentre Tirana, DIHA, konsekwent, KDWV, OeKG, Energjia.al, ACERC, etj.  • Comments(0)//events.albaniaenergy.org/#post48

ENTSO-E Annual Conference “The Energy Union Ahead” - 20 November, Brussels – Registration open!

AEE Updates September 2015Posted by Adv. Lorenc Gordani, PhD Thu, September 17, 2015 10:56:12
The annual conference of the European Network of Transmission System Operators is organised this year under the patronage of the Luxembourg Presidency of the European Council and in partnership with the Florence School of Regulation, the Energy Community, and the Renewable Grid Initiative. EC Vice-President Šefčovič will open the Conference which takes place just two days after his State of the Energy Union address.

The ENTSO-E annual conference will be marked by the launch of ENTSO-E’s Vision Package with recommendations on better regulation for energy, market design and innovation, security of supply, and energy regions. High level representatives of EU institutions, Member States and European electricity market participants will debate on how to take the energy union forward.

Moving the customer centre stage and preparing the power system of the future will be the underlining thread of the conference that will also give the floor to new stakeholders and market players such as Mateo Jaramillo, Global Director of Tesla Energy.
Register now on the ENTSO-E’s annual conference website
This event is organised in partnership with the Renewable Grid Initiative’s 5thEuropean Grid Conference and Good Practice Award.

  • Comments(0)//events.albaniaenergy.org/#post47
Next »